“Ben swell gördüm”







Sevgili İbrahim Yazıcı’ya Biscay’i geçeceğimizi söyledigimizde bize sorduğu ilk sorunun cevabını değistirmemiz gerekiyor. “Sizi deniz tutar mı?”…Şimdi önce hemen kendisine bize bu yolculuğumuz için verdiği kağıt harita ve pilot kitaplar için tekrar binlerce teşekkürler…

“Atlantiğin farklı ritmi, katamaranın eski teknemize göre çok farklı hareketi ve swell- o kocaman ölü dalgalar- ile onların kırıldığı anlarda teknede içerde yapacağımız herhangi bir hareketle, artık biliyoruz ki EVET bizi deniz tutuyor.”

La Rochelle’den sabah 9.30 gibi yola cıktık. Hemen seyir defterinin ilk satırını yazdım, koordinatlar hava deniz vs. ve gözlem/yorum kısmında “ 10.45 ilk swelli gorduk” notumdan sonra o gun baska notum olamadı… Fatih de dümen başında durup bana üzülürken, diğer hersey yolundaydı. Aksam olup da yer ve gök tek renk olunca o da carpıldı. Ben de tam 12 saat sonra zıpkın gibi kalktım, dışarı cıktım ve yıldızlar ne kadar güzel dediğim an Fatih’in gri yüzünü gördüm. Üzülme ve dümen tutma sırası da bana geçmiş oldu.

Gercekten Biscay çok farklı, herşeyiyle bambaşka olan, söylendiği gibi elbette zorlu ama yasamaya değecek bir tecrube. Ada’nın ilk durağı da sevgili Balamber sayesinde SADA oldu. Cok şirin bir kasaba burası. BASK bölgesindeyiz. Galicia’da hangi sehre bağlı olduğunu henüz bilmediğim bu yere haritada o kadar çok baktım ki denizden girişini gözüm kapalı tarif edebilirim…

Bugün ıslaklarımızı çamaşırhanede yıkayıp, yemek yiyip dinlenerek ve tekneyi temizleyip derlenip toplanarak gecti. Aksam Fatih’in bana en yorulduğum anlardan birinde verdigi söz üzerine TAPAS yemeğe gidecegiz. Yarın motorun 50 saat bakımı ve birkac eksik giderip, salı sabah erkenden yola çıkmak istiyoruz.

Kıyıya yakın seyahatlerimizde hep birkaç alteratif ile yola çıkıyor olacağız. Siteyi güncellemek hep çok kolay olmasa da artık kıyı şeridinde muhtemelen daha çok telefon çeken alanlarda olacağız ve en azından telefondan kısa da olsa haberlerimizi ve resimlerimizi yükleyebileceğiz…

Salı sabahı hava ve şartlara göre karar vererek ilerleyeceğiz. İlk hedefimiz hala İspanya’da olan Baiona (120 mil-18-20 saat), ikincisi Portekiz’in Lisbon civarı (330mil-50-55 saat), ya da akıntı ve hava da yerinde ve biz de iyiysek en uzak hedef yine Portekiz’deki son burun Sagres civarı (450 mil-70-75 saat).

Swell: Bizim ölü dalga dediğimiz Okyanus’un büyük dalgaları. Çok büyük, görüntüsü ilk zaman ürkütücü gelen ama görüntüsü kadar tehlikeli olmayan teknenin üzerine çıkıp indiği yumuşak hayli geniş dalga. Biscay’deki farkı ise binlerce metre derinlikten 100 metrelere inen deniz tabanı ile dikleşmesi ve kırılması.

Ekin.

Yorumlar

  1. Hadi gecmis olsun.
    Bu swell denen nemrut, ne zaman bitecek?

    YanıtlaSil
  2. Bundan sonrasi icin artik buyuk bir deneyim kazandiniz. Her etabin da kazandiracagi yeni deneyimler olsa gerek. Hem de zevkli..

    YanıtlaSil
  3. Sali gunu icin hava raporlari yorumum:
    Sabah cok erken 4-5 gibi cikin.
    Ogleden sonra İspanya nin kuzey bati ucunda yagis gozukuyor.
    Carsamba hava tamamen acik. Ama bazi raporlar sabahlari "foggy" diyor.
    Hadi iyi seyirler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar